Jak méně plýtvat potravinami?

Jak moc se plýtvá potravinami?

Říkáte si, že vyhodit nedojedený oběd, plesnivý sýr nebo okoralou zeleninu není nic hrozného? Pojďme se podívat na pár dat o plýtvání potravinami.

  • Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok.

  •  Asi polovina všech chycených ryb je vyhozena mrtvá zpět do moře.

  •  V Evropské unii se přes 40 % všeho vyhozeného jídla znehodnotí na úrovni domácností.

  • 8 % emisí skleníkových plynů je z vyhozeného jídla.

  •  28 % zemědělské půdy zabírají suroviny, které se vyhodí.

  •  Až 70 % vody na světě se používá v zemědělství. Z toho se 21 % této sladké vody využije na jídlo, které končí v koši. 


 Jak méně plýtvat potravinami?

1. Zásoby vytvářejte pouze z potravin, které mají na obalu datum minimální trvanlivosti, jako jsou těstoviny, rýže, různé luštěniny nebo konzervy. Je praktické mít balení navíc, abyste nemuseli utíkat do obchodu pokaždé, když náhodou něco během vaření dojde.

2. Vyhněte se obvyklým nákupům ,,naslepo“. Podívejte se, co vám v lednici i spíži zbývá, a nákup naplánujte tak, abyste neházeli do košíku pokaždé ty samé věci, které jste od minule nespotřebovali.

3. Už během nákupu přemýšlejte, jak potraviny v následujících dnech využijete. Kolikrát připravíte sendviče na svačinu, kolikrát jídlo do krabičky s sebou a kolikrát budete vařit doma, abyste vše upotřebovali včas.

4. Nenechávejte sypké suroviny ve spíži ledabyle poházené v otevřených původních sáčcích. Mohou v nich být schované zárodky škůdců již z obchodu, případně se v nich mohou nechtěni vetřelci zabydlet v průběhu skladování. Všechny suché potraviny, jako je mouka, těstoviny, rýže i ořechy po příchodu z obchodu rovnou přesypejte do uzavíratelných nádob, jejichž víčka dobře těsní. Je lepší jednou zainvestovat do pořádných sklenic než každou chvíli zbytečně vyhazovat obrovské množství potravin napadených moly. Co je pod víčkem, je v bezpečí.

5. Pravidelně umývejte ledničku a box na skladování zeleniny a ovoce, aby se uvnitř nemnožily bakterie a plísně. Plodiny v boxu každých pár dní prohlédněte, abyste stihli zachránit měkkou papriku či vadnoucí salát včas a nenašli po týdnu nemilé překvapení.

6. Než budete vkládat zbylé uvařené jídlo do lednice, nechte ho zcela vychladnout. Teplý pokrm zvýší na celkem dlouhou dobu teplotu uvnitř a ohřeje vše, co v chladničce skladujete. Tím se mlže zkrátit trvanlivost ostatních surovin. Nezapomeňte však pokrmy ukládat do chladničky bezprostředně po vychladnutí. Polévka, která stála přes noc na sporáku v pokojové teplotě, může být skvělým prostředím pro růst bakterií.

7. Doma i v restauraci si na talíř dávejte menší porce; dívejte se na gramáž. Pokud jídlo nesníte, nechejte si ho zabalit. 

8. Nesnězené jídlo se nebojte zamrazit a třeba zakonzervovat.


mceclip0-5Autor článku: Kristýna Sixtová

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz