Jak odolat nezdravému jídlu?



Zákon o dostupné péči z roku 2010 vyžadoval, aby řetězce restaurací s 20 a více provozy (fast foody) uváděly na svých jídelních lístcích a tabulích s jídelním lístkem kalorie. Hodně se diskutovalo o tom, zda to skutečně povzbudí lidi s nadváhou, aby jedli méně.
Bylo provedeno několik studií a mnohé z nich ukázaly, že lidé budou jíst to, na co mají chuť... i když jasně vidí, že kalorie v jejich Big Macu by uživily malou vesnici v Africe.

Několik těchto studií však ukázalo, že někteří lidé si těchto počtů kalorií všimnou, alespoň ti, kteří už na výživu nekašlou. Odhaduje se, že průměrný člověk sníží denní příjem o 30 – 40 kalorií, pokud vidí uvedené kalorie v restauracích na jídelních lístcích. Ano, není to velmi povzbuzující, ale časem by to mohlo pomoci lidem se sedavým způsobem života. Nyní máme k dispozici studii, která do této debaty proniká poněkud hlouběji a zkoumá činnost mozku.

STUDIE
Výzkumníci ukázali vysokoškolským studentům stovky fotografií jídel, většinou fast foodu a dezertů. Přibližně polovina studentů v té době aktivně držela dietu na odbourání tuku. Některé z těchto obrázků byly doplněny počtem kalorií jídla, některé ne.
Zkoumaných osob se ptali, jak moc chtějí sníst každou potravinu, a tuto touhu hodnotili na stupnici od 1 do 4, přičemž jedna znamenala "nechci" a čtyři "hned mi to dej!". Tyto obrázky jídla studenti hodnotili během toho, jak byli umístěni ve funkčním skeneru magnetické rezonance (fMRI), který zobrazuje aktivitu mozku.

VÝSLEDKY
Všechny subjekty hodnotily potraviny s počtem kalorií na obrázku jako méně chutné, zejména ti na dietě.

Nyní to ale bude ještě zajímavější. Když se vědci podívali na údaje z fMRI, zjistili, že dvě oblasti mozku, které motivují ke stravovacímu chování, vykazovaly sníženou aktivaci, když studenti mohli vidět kalorie. Mimochodem, studenti na dietě vykazovali určitou sníženou aktivaci již dříve, takže to byli právě ti, kteří nedietovali, kteří byli počtem kalorií skutečně ovlivněni.

Šlo o první studii, která se zabývala tím, jak se mozek rozhoduje o jídle, když se mu předloží informace o kaloriích. A vypadá to tak, že ty počty kalorií v jídelních lístcích by mohly mít význam: znalost kalorií způsobuje, že jídlo je méně lákavé (a to můžu jen potvrdit z osobní zkušenosti).

CO TO ZNAMENÁ
Pokud si v pokušení vynechat grilované kuře se zeleninou a objednat si místo něj burger s dvojitým sýrem, extra omáčkou a hranolky, zkus si jen v rychlosti na internetu zjistit jaké živiny dané jídlo obsahuje - mohl by ti to pomoci přehodnotit tvou volbu.

S tím souvisí i to, proč je vedení stavovacího deníku tak dobré (pokud se snažíš dostat svou stravu i váhu pod kontrolu): díky tomu vidíš množství a frekvenci potravin, které se ti dostanou do úst. Vytváří to povědomí a uvědomělost.
V jiných studiích se ukázalo, že lidé, kteří si vedou stravovací deník jsou štíhlejší, i když se zrovna nesnaží odhalit svůj six-pack.

Sama jídlo vnímám jako takový prostředek sebelásky, jsem vděčná za svou energii, za své tělo, za své zdraví, proto vždy raději sáhnu po kvalitní potravině, než po její levné náhražce. Raději si udělám kvalitní domácí burger, než vysoce průmyslově zpracovaný burger z fast foodu, který je pro mě naprosto nudný a zbytečný. Raději podpořím farmářské potraviny, než supemarket podporující velkochovy.

Přišla jsem díky tomu na to, jak velký je rozdíl v tom, zda naše činy vychází ze sebelásky, nebo z tyranského hlasu v naší hlavě. Je to mnohdy naše motivace, co tvoří konečný výsledek našich záměrů i pocitů, jaké máme z jejich naplnění. 

A co vy? Je pro vás jídlo zdrojem potěšení? Palivem? Nebo zbraní, kterou míříte sami na sebe?

aplikace-start-banner (1)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz